Gyermek fogszabályozó készülékek

A gyermek fogszabályozó készülékek között kivehető és rögzített készülékeket egyaránt használunk. Vannak kifejezetten esztétikus készülékek, melyek egyedi mintával, figurákkal díszítettek.

Bővebben
Megosztás

Kivehető készülékek:

Általában kivehető készülékeket használunk. Napi 10-12 órás hordásidővel. Ezeket a készülékeket nevezzük éjszakai készülékeknek. A kivehető készülékek alkalmasak a fogívek tágítására kisfokú fogtorlódás esetén. Ebben az esetben a későbbiekben nem lesz szükség további kezelésre. Nagyfokú torlódás esetén bevezető kezelésként használjuk a kivehető készülékeket. Ezzel lerövidítjük a beragasztott készülék hordásának idejét.

 • passzív készülékek: a helyfenntartó készüléket abban az esetben használjuk, ha korai tejfoghúzásra került sor. Korainak nevezzük a tejfog eltávolítását, ha a maradó fog csírájának áttörése 1 éven belül nem várható. Ha egy tejfog kikerül a sorbó, az előtte és mögötte lévő fogak összezárnak, és nem hagynak helyet a maradó fogaknak, ami így nem tud előtörni és az állcsontban marad, vagy rendellenes helyen tör elő.
 • aktív kivehető készülékek: a fogívek tágítására használjuk fogívszűkűlet esetén.
 • funkcionális készülékek: a fogmozgatáshoz szükséges erőt az izmok adják, megváltoztatják az izomműködést, így helyes irányba terelik a fogazat fejlődését és növekedését.
Képek a készülékről

Rögzített (beragasztott) készülékek

A készüléket a fogakon ragasztással rögzítjük, így nem tudja a páciens kivenni. Lehetővé tesz olyan fogmozgatásokat, amiket kivehető készülékkel nem tudunk megoldani. Az erőhatás pontosan adagolható, a páciens együttműködésétől kevésbé függ a kezelés sikeressége, valamint a kezelés rövidebb időt vesz igénybe, mint a kivehető készülékek esetén.

Fém készülék: 

különböző orvosi fémötvözetekből készült készülékek, amelyek lehetnek  

 • discovery / fémötvözet 
 • topic / nikkelmentes prémium bracket-es 
 • equilibrium mini / a legkisebb bracket-es a világon
 • equilibrium titan / tiszta titán bracket-es
Esztétikus készülék: 

porcelán vagy műanyag bracketeket tartalmazó készülékek, amelyek lehetnek

 • fascination 2 / polikristályos kerámia bracket-es
 • jewels / színes bracket-es
 • elegance / polikarbonátos műanyag bracket-es
Damon készülékek: 

A rögzített fogszabályozó készülékek legújabb generációja az ún. “ön-ligírozó” vagy “ön-záródó” készülékek. A név azt jelenti, hogy ezek a készülékek saját zárjuk segítségével rögzítik a fogszabályozó íveket. Ebben az esetben az ív a kezelés első harmadában szabadabban tud mozdulni a zárban, a fogak könnyebben “elcsúsznak” az ív mentén és a fogakra kedvezőbb (lágyabb) erők hatnak. Olyan nehéz esetekben, ahol a fogak nagyon messze állnak az általunk elképzelt ideális pozíciótól, az ön-ligírozó készülékekkel gyorsabb eredményt lehet elérni.

 • damon: lágy erőkkel működő fém készülék
 • damon 3: lágy erőkkel működő esztétikus készülék
Konzultáció Fogszabályozás árak

Photo by Simona Sergi on Unsplash

Topic Nikkelmentes
Jewels (színes)
Fascination 2 (polikristályos)
Equilibrium (titán)
Equilibrium (mini)
Elegance
Discovery fémötvözet
Damon